* Steenloper

Vanmiddag, tijdens een strandwandeling, zag ik een steenloper op zoek naar eten.
Het is een prachtige vogel om te zien, de vogel broedt niet in Nederland, maar in noordelijke streken.
De vogel is van de nazomer tot in het vroege voorjaar bij ons op het strand te zien, met name de Groenlandse en Canadese vogels.
Meer weten over de steenloper? : https://www.natuurfotografie steenloper.nl/

* Schilders

Een paar dagen geleden liep ik op het strand en zag een groepje mensen staan met een schildersezel, ze waren net aan het opruimen vanwege het opkomende water...
Maar één mevrouw verplaatste haar ezel en ging verder met schilderen.
Ik vroeg haar: zijn jullie een schildersclub en komen jullie uit de omgeving?
Ja, ze waren een schildersclub en kwamen overal vandaan, ze had geen tijd om mij verder te woord te staan...ze was bezig met de laatste penseelstreken op haar schilderij.
Ik kreeg wel toestemming om een foto te maken van haar werk.
 
Domburg, bekend om zijn Zeeuws licht https://pcvdklis.Zeeuws licht was en is nog altijd aantrekkelijk voor schilders.
Vanaf 1870 ontwikkelde zich in Domburg een kunstenaarskolonie, velen lieten zich inspireren door de zee, de duinen, het Zeeuwse platteland en de bevolking van Domburg.
De eerste wereldoorlog maakte een einde aan de bloeiende kunstenaarsgemeenschap in Domburg. https://www.zeeuwseankers Kunstenaars Domburg.nl/

* Moederdag

Aanstaande zondag is het Moederdag.
Het ontstaan van Moederdag begint in Amerika, de moeder van Anna Jarvis ( 1864 - 1948) overleed in 1905 en het jaar daarna heeft Anna Jarvis de eerste zondag na het overlijden van haar moeder een General Memorial Day of All Mothers georganiseerd.
Zij heeft alles op alles gezet om van Moederdag een officiële feestdag te maken, in 1914 is haar dat gelukt.

Sinds 1928 vieren wij op de tweede zondag in mei Moederdag, aanvankelijk begon het als een verwendag voor moeder, ontbijt op bed gemaakt door de kinderen, ik voel nog de beschuitkruimels op het laken...
Maar de  Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde zag hier ook wat in en hiermee startte Moederdag meteen commercieel. https://www.Maatschappij Tuin- en Plantkunde
Bloemen spelen tot aan vandaag nog steeds een belangrijke rol.
Tegen de 'vergeten' moeders zou ik willen zeggen: verwen je zelf met een mooi boeket bloemen!
 
Het ontstaan van Moederdag: https://Ontstaan moederdag.net/

* Herinneringen aan Jacob Cats

In april waren wij, het bestuur van Vrouwen van Nu afd. Noord-Beveland http://www.vrouwenvannoordbeveland.nl/  aanwezig op de Provinciale ledenvergadering en daar gaf Renée van der Hulle, voorzitter van afdeling Brouwershaven  https://vrouwenvannu.nl/brouwershaven een presentatie over de beroemde Brouwenaar Jacob Cats https://literatuurmuseumJacob Cats.nl/
Voor ons een reden om maandag 6 mei een rondwandeling te maken door Brouwershaven waar veel herinnert aan Jacob Cats.
10 November 1577 werd Jacob Cats, dichter, jurist en politicus in Brouwershaven geboren.
In december 1829 werd er een standbeeld van hem midden op de markt geplaatst, in 1884 werd het verplaatst naar een andere plek op de markt.
In 2010, de 350ste geboortedag van Jacob Cats werd het standbeeld gerestaureerd en verplaatst naar de Grote of Sint Nicolaaskerk, op de markt staat een bronzen afgietsel van het standbeeld. https://www.zeeuwseankersStandbeeld Jaco Cats.nl/
 
Leenke Jacob Jan Breyersdochter, overleden 13 mei 1579, de moeder van Jacob Cats, ligt begraven in de Grote of Sint Nicolaaskerk.
De geschiedenis van de Grote of Sint Nicolaaskerk gaat terug naar de 13e eeuw, nog steeds vinden er concerten plaats. https://www.grotekerkbrouwershaven.nl/
 
Ook op Walcheren, aan de rand van Grijpskerke zijn herinneringen aan Jacob Cats, het Kasteel 't Munnikenhof werd door Jacob Cats gebruikt als buitenverblijf https://www.buitenplaatseninnederland't Munnikenhof.nl/  
Wat is Nederland een mooi land, als je goed om je heen kijkt vind je bijna in iedere stad of dorp een stukje geschiedenis.
 
Een paar foto's zijn te zien in: Herinneringen aan Jacob Cats

* Een herinnering...

Als op 4 mei aan het einde van de middag de vlaggen halfstok gaan denk ik terug aan mijn kinderjaren, ik was een schipperskind.
Het was en is gebruikelijk dat een schip een vlag van zijn eigen nationaliteit op het achterschip in een vlaggenmast heeft hangen.
De vlag had had het zwaar te verduren...regen en wind maakte dat de vlag er niet fraaier op werd.
Maar ieder jaar op 4 mei hing mijn vader een nieuwe vlag halfstok in de vlaggemast en op 5 mei wapperde de vlag in volle glorie...
Over hoe mijn ouders de oorlog zijn doorgekomen daar weet ik weinig van, ze waren verloofd en voeren bij hun ouders, wat ik wel weet is dat mijn vader difterie kreeg, dat was zijn geluk, hij werd niet tewerkgesteld in Duitsland.
Nu 2019, nog altijd zijn er conflicten ergens op deze wereld, discriminatie over geloof of geaardheid...
Vrijheid voor een ieder...er is nog veel werk aan de winkel...

* Dagtocht Parc Zonnehove

Donderdagmorgen vertrok een bus met bewoners van Parc Zonnehove richting Dussen waar Klompenmakerij Den Dekker werd bezocht. https://www.klompenmakerijdendekker.nl/
Na ontvangst met koffie en gebak was er een demonstratie klompen maken, de eigenaar vertelde vol enthousiasme over zijn vak klompen maken en alle nevenactiviteiten die in de loop der jaren zijn ontstaan.
Zoals vogelhuisjes maken, het begon met een miskoop, bomen die niet geschikt waren om klompen te maken, er werden vogelhuisjes van gemaakt, het is een groot succes geworden...
Wil je weten hoe deze dag verder is verlopen lees dan onderstaand document:
De foto's van deze dag zijn te zien in: Klompenmuseum & Linge

* Tweede Paasdag

Vandaag, een zomerse tweede Paasdag maakte ik een strandwandeling met altijd een camera binnen handbereik.
Er is altijd wel wat te zien, ruiters te paard, er was ook een witte schimmel bij...herinneringen.
Maar ook zandribbels en dan denk ik hoe ontstaan deze ook alweer?
Piet weet daar alles van, in de website van Parc Zonnehove heeft hij daar een artikel aan gewijd:  Zandribbels
Ik heb Piet weleens plagend 'schoolmeester' genoemd, maar ik heb wel heel veel van hem geleerd, ik zie nu dingen die ik vroeger niet zag!
Een paar foto's: Strandwandeling  

* Landschapstuin Terra Maris

Vandaag maakten we op deze mooie zonnige zaterdag een wandeling door de landschapstuin van Museum Terra Maris https://nl.landschapstuin/  .
Er groeien veel madeliefjes in het gras...Piet geniet hier intens van, maar ook van een paardenbloem en het fluitenkruid.
We zullen hopelijk deze zomer nog vaak wandelen in de landschapstuin van Terra Maris.
Vijftien jaar lang waren we als het weer het even toeliet in de weekenden op het strand te vinden, maar dat is niet meer mogelijk.
In het boek: Parkinson Doeboek  , geschreven door Josca Bos, zelf Parkinsonpatiënt schrijft zij: Niet terugkijken naar gisteren, niet denken aan morgen, maar vandaag, dat is belangrijk...
Ik, partner heb nog veel te leren...
 
Een paar foto's van de Landschapstuin: Landschapstuin

* Paasworkshop

Al ruim tien jaar ben ik lid en bestuurslid van Vrouwen van Nu afd. Noord-Beveland, de grootste afdeling van Zeeland http://www.vrouwenvannoordbeveland.nl/
Voor deze afdeling heb ik zo'n acht jaar geleden een website opgezet en maak foto's van de activiteiten die wij organiseren.
Vanmiddag hadden we een Paasworkshop, we maakten weer fraaie bloemstukken.
Zie de foto's: Paasworkshop

* Scootmobiel

Lopen en ook fietsen gaat niet meer zo goed, er zijn veel valincidenten, maar je wil zo graag naar buiten, naar de boulevard om uit te kijken op het strand en de zee.
Er is nog één optie, een scootmobiel.
Deze wordt gebracht en je krijgt instructie hoe om te gaan met dit voor jou onbekende vervoermiddel.
Een paar uur later ga je alleen op stap en slaat het noodlot toe, je ramt een ruit naast de achterdeur van het appartement waar je woont...
Ik noem geen merknaam van deze scootmobiel, maar om te remmen moet je het gas loslaten...maar onze reflexen functioneren andersom.
Een trieste dag  voor degene die dit overkwam en zo graag naar buiten wil...
 
Vandaag 18 april in het TV programma Eén vandaag:

* Groninger pronkebonensoep

Het activiteitenteam van de 'Brouwershof' organiseert regelmatig een maaltijd voor de bewoners, het zijn met name de oudere alleenstaanden die hier belangstelling voor hebben
Gisteren hadden we een Groninger pronkebonensoep met roggebrood, stokbrood en Zeeuws spek op het menu staan.
De soep gekookt door een drieënnegentig jarige man...de soep smaakte voortreffelijk.
Ook eens maken?

* Bloemen...

Giovanina, ik schreef een stukje over haar Italiaanse afkomst en plaatste dat in deze website (zie onderstaand stukje).
Maar ze heeft geen computer, ze kan het dus niet op het internet zien, ik maakte een print-screen van het stukje en drukte het af en deed het bij haar in de brievenbus.
Vandaag kreeg ik een mooi boeket bloemen van haar omdat ze het zo mooi vond...
Bedankt Giovanina!

* Giovanina

In de 'Brouwershof' hebben wij een schildersclub die uit slechts twee personen bestaat.
Johanna Vreke, 94 jaar oud, is één van de schilders, zij is van Italiaanse afkomst, vanochtend, terwijl zij zat te schilderen ging ik een praatje met haar maken.
Johanna haar echte naam is: Giovanina Grebello, haar Zeeuws schoonmoeder heeft daar Johanna van gemaakt.
Giovanina is geboren in de streek Istrië in het plaatsje Torre dat valt onder de gemeente Parenzo, op haar twaalfde jaar verhuisde ze naar Triëst.
In 1945 bracht de liefde haar naar Nederland, vanaf die tijd ging ze regelmatig op vakantie naar haar geliefde geboortestreek.
Al haar schilderwerken zijn gemaakt van afbeeldingen van haar geboortestreek Istrië...en vraag je haar iets te vertellen over het nu zo populaire vakantie gebied Istrië, ga er dan maar even voor zitten.  
Een paar foto's van het schildersclubje: Schildersclub Brouwershof
 
Giovanina heeft mij toestemming gegeven om dit stukje te plaatsen.

* De dotterbloem

De dotterbloem, een loflied op de lente.
De mooiste exemplaren vind je op vochtige plekken bijv. langs oevers.
Ze willen natte voeten en niet te veel voedsel in het water...!
Aan de rand van de vijver van Parc Zonnehove staat een prachtige pol dotterbloemen, in het gras zie ik bolletjes mest...na een flinke regenbui zal veel mest in de vijver belanden, funest voor de dotterbloem...
 

* Op dit moment...

Zomer 2016, het lopen gaat mijn partner steeds moeizamer af, dit is niet goed, er is wat aan de hand.
's Avonds ga ik op zoek op Google en zie daar in combinatie met andere problemen die mij bekend voorkomen het woord Parkinson staan...
Een bezoek aan de neuroloog brengt duidelijkheid, het is Parkinson.
Op dat moment weet je, ons leven zal nooit meer zijn zoals gisteren, maar hoe de toekomst er uit gaat zien is ook niet te voorspellen.
Ik zoek op het internet veel informatie over Parkinson en weet intussen dat het verloop van de ziekte bij geen enkele patiënt het zelfde is.
Informatie over wat het voor een partner betekent en hoe er mee om te gaan is weinig te vinden.
Al zoekende kom ik uit bij Josca Bos, zij heeft zelf Parkinson en heeft een boek geschreven over hoe om te gaan met deze ziekte zowel voor de patiënt als partner.
De titel van het boek is:
Parkinson Doeboek
Leven vanuit eigen kracht en compassie
In het boek staat een door haar zelf geschreven gedicht: "Op dit moment".
 
 
 

* De Pinksterbloem

 
 
Al wandelend in de Manteling zagen we de Pinksterbloem in bloei staan...een prachtig teer bloempje.
 

* 't Hooge Nest

'Hooge Nest
Auteur: Roxane van Iperen

De zussen Lien en Janny Brilleslijper en hun partners Eberhard Rebling (jawel, van Duitse komaf) en Bob Brandes wonen bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog respectievelijk in Amsterdam en Den Haag. Zij worden al snel actief in het verzet en lopen voortdurend groot gevaar. Als na de februari-staking in Amsterdam in 1941 de Jodenvervolging steeds grotere vormen aanneemt, wijken ze uit naar het Noord-Hollandse Bergen.

Meer informatie over dit boek vind je in onderstaand document:

t Hooge Nest

* De Groenteschuur

Groente en fruit, kun je kopen bij de grootgrutter vijf minuten lopen bij mij vandaan.
Maar zelf ga ik graag naar de groenteschuur, een boerderijwinkel met mooie producten.
Met name in de zomermaanden komen veel groentes van hun eigen land en van dat van collega boeren.
Heb je maar een paar champions nodig...geen probleem, ze zijn ook los te koop.
Het ziet er allemaal zo aanlokkelijk uit dat je op moet passen om niet te veel te kopen.
In de zomer ga ik op de fiets naar de groenteschuur, maar in de wintermaanden ben ik niet zo stoer...dan wordt het de auto
 

* Lunch

In het wooncomplex waar ik woon hebben we een activiteitenteam waar ik ook aan deelneem.
Wij organiseren ieder woensdagochtend een koffiemorgen voor bewoners die daar belangstelling voor hebben en tien maal per jaar een extra activiteit.
In juni a.s. is dat een gezamenlijke lunch, deze bestaat uit verschillende soorten broodjes (wel zacht) en verschillend soorten vleeswaren en kaas.
En ik frituur een kroketje...maar deze keer wil ik iets anders.
In één van de laatste Allerhande van onze grootgrutter vond ik een lunchgerecht waarvan ik dacht dit ga ik maken...miniquiches met spinazie, geitenkaas en kruiden.
Vandaag 'geoefend' , de geitenkaas heb ik vervangen door een belegen kaas, want niet iedereen houd van de 'typische' smaak van geitenkaas.
De miniquiches waren goed gelukt en smaakten voortreffelijk!
Ook maken? zie het recept: