* Afvalcontainer...

Mijn bovenburen, een ouder echtpaar zijn afgelopen vrijdag verhuist naar een verpleegtehuis in Tholen, daar was plaats voor hen samen...
Het echtpaar had weinig of geen contact met de bewoners van de 'Brouwershof', daar hadden ze geen behoefte aan, ze hadden elkaar...
Vanochtend als ik de overgordijnen opentrek en naar buiten kijk zie ik dat er een enorme afvalcontainer neergezet wordt...het zal toch niet waar zijn.
Ja, het huis van wat eens mijn bovenburen waren moet leeg, wat de 'kringloop' niet wil meenemen gaat in de container...
Deze dag besef ik als nooit tevoren dat er eens dag komt dat ook mijn spullen voor een groot deel in een afvalcontainer zullen verdwijnen...

* Rondwandeling Den Haag

Een paar dagen geleden was ik met een paar dames van de VvN afd. Noord-Beveland in Den haag.
Na een bezoek aan het Kunstmuseum maakten we een onder leiding van een gids een stadswandeling, wat een aanrader is.
Met een gids kom je op plaatsen waar je anders niet zou komen en hoor je verhalen die het bezoek aan zo'n stad veel meerwaarde geven.
https://www.gildedenhaag stadswandeling.nl/

De gids bracht ons in een straatje waar de Oud-Katholieke schuilkerk van de H.H. Jacobus en Augustinus staat, deze is sinds 1722 in gebruik, daarvoor was vanaf 1578 de katholieke eredienst verboden.
Vanaf de straat is niet te zien dat we voor een kerk staan, vandaar de naam schuilkerk.
https://kerkfotografie Jacobus Augustinus.nl/

Onze wandeling ging verder langs Paleis Noordeinde, het Lange Voorhout waar wij in de regen voor het huis stonden van Alexandrine Tinne, zij reisde als eerste westerse vrouw naar Centraal Afrika ( 1862 - 1863) en ver in de Sahara (1868 - 1869) , ook was zij Nederlands eerste belangrijke fotografe.

* Kerstmarkt

Terwijl veel gezinnen met jonge kinderen druk zijn met de aankomst van Sinterklaas met al het gedoe er omheen gaan wij naar de Kerstmarkt van de Intratuin.
We gaan op tijd om alle drukte voor te zijn en maken het ook niet te lang, onderweg maak ik foto's die ik later weer kan gebruiken voor de belevingstafel van Simnia waar ik aan mee mag werken.
In het restaurant drinken we koffie met appelstrüdel met vanillesaus, we genieten...voor veel mensen vanzelfsprekend, maar niet voor ons.
Bij de kassa rekenen we af, visvoer voor de maanvissen van Piet, kerstkaarten en drie nieuwe kerstballen voor mijn kerstboom, het was een middag met een gouden randje!
Foto's om vast in de kerstsfeer te komen: https://myalbum kerstmarkt.com/

* Beukenlaan...

Tijdens mijn wandeling van vandaag in de Manteling kwam ik uit op de Beukenlaan, ik zag iets vreemds...
Beuken die teruggesnoeid waren en binnen een afrastering stonden, op het hekwerk hing een bord van Staatsbosbeheer met de uitleg.
De beuken zijn met hun buitenissige vormen een landelijke beroemdheid, helaas hebben zij niet het eeuwige leven.
Vandaar de teruggesnoeide beuken met verwachting dat zij van onderen takken gaan aanmaken...
De afrastering moet de bomen beschermen tegen opdringerige herten.
Een paar foto's: https://myalbum manteling.com/ 

* Zee

Zee

Ik wil alleen zijn met de zee,
ik wil alleen zijn met het strand,
ik wil mijn ziel wat laten varen,
niet mijn lijf en mijn verstand.

Ik wil gewoon een beetje dromen
rond de dingen die ik voel
en de zee, ik weet het zeker,
dat ze weet wat ik bedoel.

Ik wil alleen zijn met de golven,
'k wil alleen zijn met de lucht,
ik wil luist'ren naar mijn adem,
ik wil luisteren naar mijn zucht.

Ik wil luisteren naar mijn zwijgen,
daarna zal ik verder gaan
en de zee, ik weet het zeker,
zal mijn zwijgen wel verstaan.
 

Toon Hermans (1916 - 2000)
 

* Fotobewerking

Regelmatig zie ik een demo van een fotobewerkingsprogramma voorbij komen waarin je op eenvoudige wijze elementen kan verwijderen en achtergronden kan wijzigen.
Nieuwsgierig als ik ben ga ik de demo uitproberen en gebruik een foto van mijzelf gemaakt jl. mei bij de 'Westkaap' in Westkapelle, na een paar klikken waan ik mij bij de gletsjers in IJsland...
Als ik een tijdschrift opensla zie ik altijd de meest mooie foto's, er is niets te bespeuren wat de foto ontsiert...ja, dankzij fotobewerking.

* Verboden voor...

Verboden voor fietsers, ook in de 'Manteling' zijn er paden die alleen gebruikt mogen worden door wandelaars, helaas houdt niet iedereen zich hier aan...
Vanmiddag liep ik op een wandelpad in de 'Manteling' dicht bij Domburg, twee tegenliggers op een mountainbike, een vader met zijn jonge zoon.
Ik zeg: " mijnheer, u mag hier niet fietsen", zonder blikken of blozen reden zij verder... 
Nog geen vijf minuten later hoor ik stemmen achter mij, ik kijk om en zie drie fietsers aankomen, een gezin, de vader voorop, gevolgd door een meisje en een vrouw...mijnheer u mag hier niet fietsen...
Ook zij reden ongestoord verder.
De kinderen van deze middag zullen die zich in de toekomst houden aan de borden 'verboden voor fietsers'?.
Deze middag kregen zij in ieder geval niet het goede voorbeeld...

* Vrouwen van Nu Beurs

Het is al weer ruim een week geleden dat ik een fotoreportage mocht maken voor het Landelijk Bureau van Vrouwen van Nu https://vrouwenvannu.nl/ 
In  vogelpark Avifauna in Alphen aan de Rijn werd de jaarlijks Vrouwen van Nu Beurs georganiseerd, leden uit het gehele land waren daar aanwezig.
Het programma bestond uit verschillende workshops en lezingen en de uitslag van de verkiezing Vrouw van Nu 2019, het werd Corrie Kalisvaart uit Zaamslag.
Het was een leuke ervaring om dit te mogen doen.
 

* Domburgers aan de wandel

Begin september lag er een flyer in mijn brievenbus, bovenaan stond 'Domburgers aan de wandel, wandelt u met ons mee?'.
Als ik het woord wandelen lees dan heeft dat gelijk mijn aandacht.
Wekelijks wordt er op dinsdagmiddag gewandeld vanaf de 'Schuttershof', er wordt ongeveer een uur gelopen, de eerste zes weken onder begeleiding van een wandelcoach, deze geeft onderweg wat tips, hoe loop je een duin op en hoe daal je af zonder je lichaam te veel te belasten.
Er zijn intussen drie wandelingen geweest waarvan ik er twee heb meegelopen.
Het aantal wandelaars is wisselend, de eerste keer waren er negentien, vandaag tien.
Wat wel heel opvallend is dat iedereen elkaar kent en dan merk je dan ook in de gesprekken die onderweg gevoerd worden.
Vaak mee wandelen, dan ken ik ook iedereen...

* Draaiorgels

Het Nederlandse draaiorgel, in de grote steden kom je hem nog regelmatig tegen, ook in Middelburg.
De orgelman met het centenbakje, niet iedereen kan het waarderen, maar toch bijna heel Nederland koestert deze traditie.
Vandaag in het NPO nieuws van 18.00 uur het bericht dat het draaiorgel deze week op de lijst van immaterieel erfgoed komt.
Op Parc Zonnehove klinkt ook iedere zaterdagmorgen draaiorgelmuziek, het zijn kleine orgeltjes, mooi om te zien en te horen.
Zaterdag worden de drie draaiorgeltjes weer gedraaid!

* Jazz by the Sea

Dit weekend ( 18-tot en met 22 september) in Domburg Jazz by the Sea.
In de vroege avond, het is zaterdag, ga ik nog even met camera naar de Markt en het Badhotel om de sfeer te 'proeven', het is druk en gezellig, de terrassen zitten vol met de vele toeristen die speciaal voor Jazz by the Sea naar Domburg zijn gekomen.
Op de Markt speelt 'The Spaay Gypsy Band' http://www.spaaijgypsyband.nl/ , zij spelen muziek die mij wel aanspreekt.
Op het hoofdpodium bij het Badhotel speelt 
'Jazz Connection' https://nl.wikipedia Jazz Connection.org/  , een totaal andere sfeer, maar ook mooi.
Jazz by the Sea duurt nog tot morgenavond 18.00 uur.
Een geweldig iniatief van 'Time Out Brazzband' uit Tilburg, een optreden in zorgcentrum 'Simnia' https://www.omroepzeeland Simnia.nl/nieuws/ 

* Pluktuinen...

Donderdag 12 september was ik met twintig dames van Vrouwen van Nu http://www.vrouwenvannoordbeveland.nl/  in de pluktuin https://iamvanleeuwen pluktuin.nl/  in Colijnsplaat.
Deze pluktuin is deze zomer voor het eerst van start gegaan, maar het resultaat mag er zijn.
Er waren ondanks dat de zomer op zijn retour is nog voldoende mooie zomerbloeiers, met name dalia's https://myalbum pluktuin.com/
Helaas staan dalia's niet zo lang in een vaas...
Vandaag naar 'mijn' pluktuin 'Hof Hazenberg' in Aagtekerke, hier heb ik al veel mooie bloemen geplukt, ook vandaag weer https://myalbum Hof Hazenberg.com/
Twee pluktuinen, maar totaal anders...

* Boerenontbijt

Afgelopen zaterdag mocht ik voor de tiende maal een fotoreportage maken van het Boerenontbijt, deze wordt jaarlijks in de maand september georganiseerd voor nieuwe bewoners van Noord-Beveland door de Gemeente Noord-Beveland, ZLTO, Vrouwen van Nu en plaatselijke ondernemers.
Dit vindt plaats in proefboerderij Rusthoeve https://www.proefboerderij-rusthoeve.nl/  , geen ideale plaats om foto's te maken, maar in de loop van de jaren lukt het mij steeds beter om een aardige reportage te maken.
Dit jaar een record aantal nieuwe bewoners die het ontbijt bezochten.
De foto's zijn te zien in: https://myalbum Boerenontbijt.com/
In de PZC stond ook een artikel: https://www.pzc.nl/bevelanden Boerenontbijt/

* 'Brouwershof'

Naast de hoofdingang van de 'Brouwershof' stonden tot gistermorgen twee grote plantenbakken, in de vijf jaar dat ik hier nu woon was er geen onderhoud aan deze bakken.
Ook de omgeving van de plantenbakken zag er niet uit, onkruid groeide er weelderig.
Na veel gemopper van de bewoners werd in 2018  beloofd dat het opgeknapt zou worden, de bewoners kregen inspraak hoe of ze het graag zouden willen hebben.
We moesten even geduld hebben, maar gisterochtend was het zover, de plantenbakken, verwilderde bossages en onkruid werden verwijderd.
Aan het einde van de dag een totale metamorfose, strandpalen en helmgras, wonen aan zee...ik vind het prachtig.
Niet iedereen vindt het mooi, met name de oudere bewoners hadden liever bloemen gezien...

* Bezoek Rijksmuseum

Een bezoek aan het Rijksmuseum stond al lang op mijn 'verlanglijstje', gisteren kwam deze wens uit, de museumclub 'Oog voor Kunst' van VvN afd. Noord-Beveland  http://www.vrouwenvannoordbeveland.nl/  organiseerde deze dag.
Na een treinreis van bijna drie uur waren we rond twaalf uur in Amsterdam, na eerst koffie te hebben gedronken gingen we met de tram naar het Museum.
We kregen een rondleiding met als einddoel 'De Nachtwacht' https://nl.De Nachtwacht.org/
In juli dit jaar is men begonnen met de renovatie van dit beroemde schilderij, het is onbekend hoelang dit gaat duren, de kosten worden beraamd op 3 miljoen euro  https://www.Renovatie Nachtwacht
De tuin van het museum was ook de moeite waard, er was een expositie te zien van de spinnenbeelden van Louise Bourgeois https://www.Louise Bourgeois  en de bedriegertjes, deze hadden grote aantrekkingskracht op kinderen...
Tot slot nog een hapje eten in een leuk Spaans Restaurantje.
Een dagje Amsterdam...het was genieten!
De foto's van een mooie dag: Amsterdam

* De spin spon…

De spin spon…

De spin  spon.
Rondom om  rondom
haar net gespannen.
Gedachten opgehangen.
Zilveren netten  met de zon  er midden in.
Als de wind er zacht om fluistert
zweven draden los verloren
ver van bomen straten struiken.
 
Katelijne van der Hallen
(Bron: Kinderversjes/Den Gulden Engel)

* Zomeravondconcert

Als afsluiting van de zomeravondconcerten 2019 in de dorpskerk van Oostkapelle een optreden van Thorwald Jorgensen - theremin  en Kamilla Bystrova - piano.
De theremin is een elektronisch muziekinstrument dat bespeeld wordt door de afstand tussen de handen en twee antennes https://nl.Theremin.org/
Het instrument wordt niet aangeraakt.
Thorwald Jorgensen speelde het door hem zelf gecomponeerde stuk 'Distant Shores' , als je de ogen even sloot waande je op het strand...