* Vrijwilligerswerk

In 'De Brouwershof', het appartementencomplex waar ik woon, is een dagopvang van de SRVZ waar ouderen die nog thuis wonen naar toe kunnen voor een zinvolle dagbesteding.
Sociale contacten en leuke activiteiten voor de ouderen staan centraal, soms worden er spelletjes gespeeld of bij mooi weer een wandeling gemaakt.
Na aankomst van de ouderen zo rond tien uur wordt er gezellig koffie gedronken en geluisterd naar elkaars verhalen, daarna is het tijd voor een activiteit, een spelletje, iets knutselen...
De mannen die dat leuk vinden biljarten met behulp van twee vrijwilligers die daar speciaal voor komen.
Zo rond half twaalf is het tijd voor een drankje, advocaat met slagroom is favoriet en rond half één is het tijd voor de lunch met een kopje soep.
Dit alles wordt gerund door twee beroepskrachten in dienst van de SRVZ en een paar vrijwilligers...maar aan het laatste was gebrek op de vrijdag.
Ik las een oproep in de SVRZ Nieuwsbrief dat er een vrijwilliger werd gevraagt voor de vrijdag, ik besloot mij aan te melden, ik heb er nu tweemaal geholpen, zet de koffie, kook de soep en bied de drankjes aan, de advocaat met slagroom, vul de afwasmachine enz. en ga in gesprek met de ouderen en luister naar hun verhalen...
Ik ben er helemaal op mijn plaats, de dagopvang is geholpen en ik doe de dingen waar ik plezier aan beleef zoals een pan soep koken...vandaag was het champignonnesoep. 

* Een mooie zonnige dag...

Toen ik vanochtend  opstond en naar buiten keek scheen de zon, ik hoorde de vogels fluiten en het gras was wit van de nachtvorst.
Het zou een mooie zonnige dag worden...
Bij de groenteschuur waar ik mijn groente koop zag ik prachtige kleine viooltjes te koop staan, ik kon de verleiding niet weerstaan om er een paar te kopen.
Ze staan op de tafel op mijn terras als voorbode van de komende lente...de weersvoorspelling zegt dat ik nog even geduld moet hebben, zondag storm en regen en de dagen daarna blijft het onstuimig.

* Quilten

Originele vloer, foto is van Bianca

Eén van mijn hobby's is quilten, jarenlang ging ik twee maal in de maand naar 'De Quilterie' in Heinkenszand, daar leerde ik de kneepjes van het quilten en kocht ik veel mooie stofjes.
Een aantal jaren geleden nam Bianca de Koeijer 'De Quilterie' over en niet veel later verhuisde zij met 'De Quilterie' naar Kapelle Biezelinge, daar hadden zij en haar man een leegstaande kerk gekocht en verbouwden deze als woonhuis en winkel, 'De Quilterie'.
Bij het binnenkomen valt gelijk de mooie originele betegelde vloer op, Bianca heeft van deze mooie vloer het quilt project 2020 van gemaakt. 
Een mooi project en natuurlijk doe ik mee, ik ben met de tweede tegel bezig...

* 90 plus

Woensdagmorgen, koffiemorgen in de 'Brouwershof', zo'n tien bewoners waren van de partij.
Eén van de bewoners was afgelopen week jarig geweest, ze was eenennegentig jaar geworden, ze trakteerde op heerlijk gebak.
Terwijl wij zitten te genieten van de koffie met gebak kijk ik om mij heen en besef dat wij aan tafel zitten met vijf negentig plussers, waarvan de twee oudsten zevenennegentig- en zesennegentig jaar zijn.
Ze zijn allemaal nog goed bij de tijd, volgen het nieuws op de voet, koken zelf nog, doen op één na de boodschappen nog zelf en hebben één keer in de week een paar uur huishoudelijke, behalve die ene mevrouw van zesennegentig jaar...ze moet er niet aan denken dat een vreemde haar appartement gaat poetsen.
We horen het vaak, we worden allemaal ouder, de provincie Zeeland spant de kroon.
Wij hebben veruit de meeste eeuwelingen: 26 per 100.000 inwoners.
Met mijn tweeënzeventig jaar kom ik nog maar net kijken...

* Herinneringen...

Mijn plan voor januari is om eens flink op te ruimen, vandaag nam ik twee kasten onderhanden en dan kom je van alles tegen...
Zo kwam ik een map tegen gevuld met veel bladzijden met mooie woorden, kaarten en gedichtjes van mijn oud collega's van het Oosterscheldeziekenhuis ( Admiraal de Ruyter Ziekenhuis), deze kreeg ik als herinnering toen ik 1 september 2008 in de OBU ging.
Ruim 23 jaar had ik er gewerkt, in 1985 begonnen in het personeelsrestaurant, juni 1988 werd ik voedingsassistente op afd. D, dit was de mooiste periode.
Na een reorganisatie sloot afd. D...ik kon gelukkig blijven, maar het zou nooit meer worden zoals het was...
Ik ging op de bank zitten en bladerde de map door en las wat mijn collega's geschreven hadden, van opruimen kwam niet veel meer...
De map heeft weer een mooi plekje in de kast gekregen.

* Lezen...

Op het moment dat ik als kind kon lezen verslond ik boeken, op de lagere school mocht je vrij lezen als je klaar was met je reken- of taalopdracht.
Achter in het lokaal stond een boekenkast met schuifdeuren, je mocht zelf een boek uitzoeken, aan het einde van het schooljaar had ik bijna alle boeken gelezen...
De mooiste boeken die ik in die tijd heb gelezen waren die van 'Snuf de hond', geschreven door Piet Prins, pseudoniem van Pieter Jongeling (1909-1985).
Als tiener werden het kasteel- en doktersromannetjes, ik kocht ze van het weinige zakgeld wat ik kreeg.
Ook dit ging voorbij, het werden streekromans, Leni Saris, Mien van 't Sant, Margreet van Hoorn...ze waren niet aan te slepen, in een dag had ik ze uit.
Maar ook deze periode ging voorbij, het werden biografieën, literatuur...een paar boeken waar ik alles voor liet liggen om te lezen waren 't Hooge Nest van Roxane van Iperen, Parnassia en Dwaallicht van Josha van Zwaan en zo zijn er nog veel meer...
Historische romans, die las ik niet, tot een paar dagen geleden.
Ik kwam het boek Schilderslief  van Simone van der Vlugt tegen, het boek gaat over Geertje Dircx, zij kwam in dienst als kindermeisje bij Rembrandt van Rijn toen zijn grote liefde Saskia Uylenburgh ongeneeslijk ziek werd om voor hun zoon Titus te zorgen.
Na het overlijden van Saskia leefden Rembrandt en Geertje als man en vrouw...ja ongehuwd, in die tijd was dat strafbaar.
Na acht jaar werd Geertje afgedankt voor de twintig jaar jongere Hendrickje Stoffels...
Rembrandt een groot schilder, maar ook man met minder goede eigenschappen.
Het boek Schilderslief, een aanrader om te lezen!

* Trekker Light Tour

Aan het einde van het jaar is er op Walcheren nog een mooi evenement, de 'Trekker Light Tour', georganiseerd door Stichting Trekker Trek Aagtekerke.
Tachtig trekkers en vrachtwagens deden er aan mee, het was geweldig om te zien...en ook leuk om er foto's van te maken: https://myalbum Trekker Light Tour.com/

* Irish Christmas

Afgelopen vrijdagavond was ik met Plonie in de Sint Jacobskerk in Vlissingen, daar was een prachtig kerstconcert 'Irish Christmas' met Fergal Ó Murchú, de grootmeester van traditionele Ierse muziek.
Het was een muzikaal hoogtepunt van bekende kerstliederen zoals 'Silent Night maar ook de liefhebbers van het Gaelic, de traditionele Ierse taal kwamen aan hun trekken...het was prachtig.
We zaten op het balkon, een mooi uitzicht, jammer  van de grote geluidsboxen, ze hingen in de weg...op de paar foto's en video's die ik maakte zijn daarom artiesten jammer genoeg niet goed te zien.
Een paar foto's en video's zijn te zien in Mijn Album: https://myalbum Irish Christmas.com/

* Kerstworkshop

Gisteren, onze laatste activiteit van 2019 de kerstworkshop  http://www.vrouwenvannoordbeveland.nl/, hier is altijd veel belangstelling voor.
Dit jaar had Nel T. (onze voorzitter) gekozen voor een kerststuk in een bloempot met kerstballen en lichtjes.
De lichtjes...ze zitten met een batterijhouder keurig in een doosje, maar om ze in je kerststuk te verwerken moet je wel over veel geduld beschikken en dat laatste daar ontbreekt het mij vaak aan...
Maar het is gelukt en er staat een mooi kerststuk op mijn tafel.
Tussendoor maakte ik ook nog wat foto's van deze altijd weer gezellige workshop: https://myalbum kerstworkshop.com/ 

* December...

December, de feestmaand, maar ook voor mij de drukste maand...iets wat ik mijzelf aandoe.
Het lukt mij allemaal dankzij een goede planning.
Gisteravond de kerstavond van de VvN afdeling Noord-Beveland http://www.vrouwenvannoordbeveland.nl/  , voor mij een avond van foto's maken, vandaag kiezen welke foto's wil ik gebruiken en wat moet ik er aan doen om ze geschikt te maken voor de website.
Dit is het resultaat: https://myalbum Kerstavond.com/ , ik ben nooit helemaal tevreden met het resultaat, 's avonds binnen foto's maken is niet mijn sterkste kant.
Over een uurtje naar verpleegtehuis 'Simnia', de tafel dekken voor het kerstdiner en de bewoners ophalen en gaan genieten van een kerstdiner dat bereid is door het personeel van 'Simnia' en tot slot van de avond de afwas.
Deze avond geen foto's...

* Kerstmarkt Veere

Vandaag met Plonie naar de kerstmarkt in Veere, het weerbericht had weinig goeds beloofd, regen en veel wind, maar het viel alles mee.
Op een paar druppels na was het droog...
We waren vroeg...heeft veel voordelen, geen parkeerprobleem en je kunt overal rustig rondkijken.
De horeca dat is een ander verhaal...overal druk, maar bij brasserie 'De Peperboom' https://peperboom.nl/  waren nog een paar tafels vrij, we hebben er heerlijk geluncht.
Daarna nog even terug naar de kerstmarkt om oliebollen te kopen voor Piet.
Het was een mooie dag...
Ik maakte een paar foto's:

* Medicijnen te kort...

Als je veel medicijnen moet gebruiken vanwege een chronische ziekte kan het je overkomen dat de assistente van de apotheekhoudende huisarts je de vervelende mededeling geeft, sorry, dit 'pilletje' is even niet leverbaar, waarschijnlijk kunnen wij u in maart 2020 dit medicijn weer leveren...
Piet met zijn ziekte Parkinson moet veel medicijnen gebruiken, tot nu toe was alles altijd leverbaar, maar vandaag even niet.
Maar dat ene pilletje konden we ophalen in apotheek de Veersche Poort in Middelburg https://Apotheek  de Veersche Poort.nl/  ...
Hij heeft nu weer dertig dagen dat bewuste pilletje, in januari moet dit pilletje weer besteld worden...dat wordt weer ophalen in Middelburg, tenminste als het daar dan voorradig is...
Medicijn tekort, het komt vaak voor https://medicijn tekort www.volkskrant.nl/ 
Stel je hebt geen partner, geen kinderen die in de buurt wonen en geen mantelzorger...hoe kom je dan aan je medicijnen...?
Medicijn te kort, het was vaak in het nieuws.
 

* Bezoek Intratuin

Vanmiddag met een paar bewoners van de 'Brouwershof' naar de kerstmarkt in de Intratuin geweest.
Het was deze keer anders dan voorgaande jaren, twee bewoners die altijd heel graag meegingen waren er niet bij.
Jane (93 jaar) woont sinds kort in verpleegtehuis Simnia, zij was van de kamerplanten...ik mocht haar helpen , welke plant is de mooiste, waar zitten de meeste knoppen in...
Toos (97 jaar) was er deze keer ook niet bij, zij heeft griep gehad en is daar nog steeds niet goed van hersteld...als ze er bij geweest was had ze vast een cyclaam of een kerstster gekocht en had ze mij gevraagd welke ze moest nemen...
Ik heb deze middag weinig foto's gemaakt...mijn 'fotomodellen' waren er niet bij.
Het zal nooit meer worden zoals het was...

* Libelle

Donderdags valt altijd de nieuwe Libelle in de brievenbus, een weekblad waar ik al jarenlang met met een paar tussenpozen op geabonneerd ben.
Sinterklaas is het land nog niet uit of de Libelle is helemaal in de Kerstsfeer...
Een weekblad met mooie verhalen en foto's...verhalen waar ik soms mij soms zelf in herken...verhalen met een verdrietig randje.

* Sinterklaasfeest...

Vandaag 5 december, Sinterklaasfeest, in verpleeghuis 'Simnia' in Domburg is het deze middag een gezellige boel...
Een quiz /muziek middag met medewerking van de 'muziek piet' Frans Kasander http://www.franskasander.nl/
De quiz vragen waren best pittig, zelfs de vrijwilligers die de bewoners hielpen met het invullen van de antwoorden wisten niet overal antwoord op.
Naast mij zat een mevrouw, ze is dement, de vragen van de quiz gaan aan haar voorbij...maar als er een vraag over muziek is en de 'muziek piet' op zijn accordeon gaat spelen zie ik haar mee neuriën...ze geniet.

Nog steeds storing...

Ook vandaag een lange periode geen televisie en internet, vanochtend om 08.00 uur lag alles al plat.
Ik kijk altijd naar  https://www.npostart goedemorgen nederland.nl/  vandaag niet mogelijk, ik lees de digitale krant, dit was vandaag ook niet mogelijk.
Vanmiddag werd ik gebeld door een bekende...je hebt niets met mijn e-mail bericht gedaan...ik heb haar het probleem uitgelegd.
Deze situatie heeft vandaag wel heel lang geduurd...vanmiddag om 14.45 uur was het weer mogelijk om naar de televisie te kijken en te internetten.
Deze dagen realiseer mij hoe kwetsbaar wij zijn...
Wat brengt de dag van morgen, weer storingen, dat zou zomaar kunnen.
Deze operatie van Delta zou tot en met 5 december duren...

* Storing televisie en internet

Delta is al een paar dagen bezig met het vernieuwen van het digitale netwerk bij ons in de buurt, het netwerk zal stabieler en betrouwbaarder worden en de capaciteit wordt vergroot.
Deze werkzaamheden gaan niet ongemerkt aan ons voorbij, gisteren en vandaag telvisies die aangeven geen signal en hele rare beelden geven, internet dat uitvalt en heel traag is...
In de 'Brouwershof' wonen veel ouderen die veel televisie kijken, vandaag hebben al drie bewoners bij mij aan de deur gestaan met de vraag: "Hilda, doet jouw televisie ook zo raar? ".
Ik vertelde hun wat er aan de hand was, ze waren opgelucht, het lag niet aan hun televisie.
Internetgebruikers waren op de hoogte gesteld door middel van een e-mail dat dit plaats zou vinden, maar hebben de ouderen die geen internet hebben ook een bericht gehad per post...?

* Belevingstafel

Verpleeghuis 'Simnia' kon van de opbrengst van het zomerfeest een belevingstafel aanschaffen, ik en nog twee vrijwilligers werden gevraagd om de komende tijd de tafel te verrijken met foto's van de gemeente Veere en andere thema's.
Belevingsgerichte zorg is erg belangrijk, op deze manier houd men de mensen actief.
Men kan aan de (rolstoelvriendelijke) tafel zitten om gezamenlijke activiteiten uit te voeren maar de tafel kan ook rechtop als bord gebruikt worden.
De tafel biedt ontspanning, beleving en stimulering van het geheugen. Spelletjes, foto’s, natuur; er is van alles te zien en te doen.